Her ne kadar büyük memeler çağlar boyunca dişiliğin işareti ve kadının besleme yetisinin sembolü olarak kabul edilmiş olsa da; zamanın estetik standartlarından büyük olan memeler kadında hem kozmetik, hem psikolojik, hem de işlevsel bir takım sorunlara yol açmış ve kadınlar bu memeleri küçültme arayışına girmişlerdir. Meme küçültme ameliyatı, plastik cerrahi girişimleri arasında en sık uygulananlardan birisidir. Memelerdeki büyümenin hormonal bir soruna bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır. Memelerdeki büyümenin devam edip etmediği sorgulanmalıdır. Memede ele gelen ağrılı veya ağrısız bir kitle olup olmadığı araştırılmalıdır. Memede geçirilmiş bir enfeksiyon veya cerrahi müdahale olup olmadığı sorgulanmalıdır. Genellikle hormonal bir soruna bağlı olmayan, son 6 ay içinde büyümesi durmuş ve küçültülmesi istenen göğüsler için cerrahi girişim düşünülür. Meme küçültme ameliyatları meme gelişmesini tamamladıktan sonra yapılır. Ancak bunun bazı istisnaları vardır. Ergenlikle birlikte aşırı büyük memesi olan genç kızlarda, normal psikososyal gelişmenin etkilenmemesi için, gelişmenin tamamlanmasından önce cerrahi gerekebilir. Belirli bir yaşın üzerinde ve ele gelen kitlesi olanlarda girişim öncesi mamografi veya meme ultrasonu gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Daha sonra göğüslerin boyutları, deri ve meme bezi özelliklerine göre kullanılması gereken tekniğe karar verilir. Ailede meme kanseri varsa mutlaka doktora bidirilmelidir.
Meme küçültme memelerin derisi, yağ dokusu ve bezini eksilterek (kesip çıkartarak) yapılan bir ameliyattır. Eğer sadece meme derisi eksiltilerek meme dikleştirilirse, buna meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatı denir. Ameliyat öncesi çok yönden memelerin fotoğrafları çekilecek, memeler üzerinde ameliyat planı yapılacaktır. Ameliyat esnasında bu çizimlere uygun olarak cilt, meme ve yağ dokusu cerrahi olarak çıkarılarak yeniden şekillendirme yapılacaktır.
İZLER
Bu ameliyatta tekniğe bağlı olarak meme başı çevresini içine alan, ters “T”, veya düz dik bir iz olacaktır. Buradaki iz (skar) yaşam boyu kalır. İzin genişliği en ideal tekniklerle bile hastadan hastaya değişir. Yaşam boyu kalan kalın ve farklı renkte bir yara iziniz olabilecektir. Memedeki bu kalıcı izler bazen kabarabilir yara dudaklarının dışına çıkabilir.
Meme küçültme ameliyatı sonrasında meme altında oluşan pişik, kızarıklık ya da mantar oluşumuna bağlı kaşıntı şikayetlerinde azalma görülür. Göğüslerin büyüklüğü nedeni ile oluşan sırt ağrılarında rahatlama olur ancak tamamen geçmez.
CERRAHİ YÖNTEM
Meme küçültme ameliyatı için birçok yöntem tanımlanmıştır. Yöntem ne olursa olsun, ameliyat öncesi ile karşılaştırıldığında meme şeklinde düzelme ve daha estetik oranlara sahip bir meme elde edebilmek amaçlanmaktadır. Ancak daha küçük ve düzgün şekilli bir meme elde etmek karşılığında, hastalar yara izi oluşumunu ve meme başı duyarlılığı ile emzirebilme yeteneğinde azalma riskini göze almalıdırlar. Günümüzde uygulanan meme küçültme ameliyatlarında, ameliyat öncesi hasta ayakta iken yapılan tasarıma bağlı kalarak fazla deri, yağ ve meme dokusunun çıkarılmasından sonra meme derisi ve meme bezinin ayrı ayrı şekillendirilmesi; meme başı ve çevresindeki renkli kısmın kanlanmasının ve duyusunun korunarak yeni yerine taşınması amaçlanmaktadır. Bu ameliyatlar yönteme bağlı olarak değişik yerleşimli yara izleri ile sonuçlanmaktadır. Genel olarak, sonuçta meme başı çevresinde ve aşağı dik inen ve meme oluğuna oturan ters-T şeklinde ya da meme başından meme altı katlantı hattına uzanan raket şeklinde “diklemesine iz” oluşmaktadır. Bu yara izleri başlangıçta pembe kırmızı renkte iken; hastada patolojik yara iyileşmesi söz konusu değilse aylar içinde giderek solar ve beyazlaşır. Ameliyat süresi kullanılan tekniğe bağlı olmak üzere 3-5 saat arasında değişir. Ameliyat sonrası 4. saatte ayağa kalkmanıza ve beslenmenize izin verilir. İlk birkaç gün dren denilen ve ameliyat bölgesinde oluşabilecek kan ve serum sızıntılarını toplayacak vakumlu bir torba kullanılır. Gelen miktara göre bu dren 1-2 gün sonra çıkarılır. Kol hareketlerinin ilk günlerde sınırlandırılmasında fayda vardır. İlk hafta göğsü saran bir bant mevcuttur, ortalama 5-7 gün arasında bu çıkarılır ve sadece dikiş hatlarını örten ince bantlar kullanılır. Drenler çıkarıldıktan 48 saat sonra banyo yapmanıza izin verilir.
Commentaires