top of page

BURUN ESTETİĞİ 
(RİNOPLASTİ)

           

          Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? Kimlere Yapılabilir?

     Burun estetiği(rhinoplasty) burun şeklini değiştirmek amacıyla yapılan cerrahi operasyondur. Burun  kemik ve kıkırdak dokusundan oluşan deri ile kaplı bir yapıya sahiptir. Solunum sistemi içinde önemli bir yere sahiptir. Burun estetiği ameliyatı; doğum kusurunun düzeltilmesi herhangi bir yaralanma sonrasında oluşan deformiteler sonrasında burnun fiziksel görünümünü değiştirmek veya bazı solunum problemlerini düzeltmek için yapılır.

1111.png

         Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

        Rinoplasti,  burnumuzu şekillendirme işlemi olup kemiği, kıkırdak dokusunu, deri tabakasını veya her üçünü birden yapmış olduğumuz işlemlerle sağlanır. Hekiminiz ameliyat öncesi hazırlık döneminde hastanın yüz  özelliklerini, burun cildi ve hastanın neleri değiştirmek istediğini, beklentilerini değerlendirir. Burun ameliyatı için uygun görülen hastalar için spesipifik ameliyat planı yapılır. Rhinoplasti ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılır çok nadir lokal anestezi ile yapılabilir. Her büyük cerrahi işlemde olduğu gibi enfeksiyon, kanama, ve anesteziye karşı olumsuz bir tepki gibi riskler her zaman mevcuttur. Bunun yanında burun ameliyatında spesifik risklerde mevcuttur. Bunlar arasında; burundan nefes almada zorluk, burunda ve çevresinde kalıcı his kaybı, eşit görünümü olmayan burun dış görünüşü, asimetrik burun delikleri, ağrı, renk değişimi ya da kalıcı şişlik, göz altında kalıcı morluklar, yara izi, septum perforasyonu, burundan beyin suyu(bos) gelmesi buna bağlı beyin iltihabı(ensefalit) sonucu ölümlerdir. Bu riskler hakkındaki detaylı bilgiler hekiminiz tarafından ameliyat öncesinde hastalara verilir.

       Ameliyat öncesi muayenenizde burun estetiği için uygun olup olmadığınız, hangi tekniğin yapılabileceği sonrasında ne yapılması gerektiği konuları tartışılır.  Ayrıca görüşmede hastanın tıbbi geçmişi ortaya çıkartılır. Doktorunuzla görüşmede ki en önemli soru hastanın ameliyat için motivasyonu ve hedefleri hakkındadır. Hekiminiz burun estetiği isteyen hastaya ameliyatın kendisine neleri kazandırabileceğini ve neleri kazandıramayacağını açıkça ifade edecektir. Bunun ardından burun tıkanıklığı var ise alerji öykünüz, daha önce olmuş olduğunuz ameliyatlar ve sürekli kullandığınız  ilaçlar hakkında bilgi toplayacaktır. Pıhtılaşma bozukluğu, kanama bozukluğu olan hastalar burun estetiği yaptırmaya uygun olmayan hastalardır. Ameliyat öncesi hekim kan testleri gibi laboratuvar testleri de dahil olmak üzere tam bir fiziksel muayene yapacaktır. Ayrıca  burun içi muayenenizde mevcut olan patolojik bulguları sizinle paylaşacaktır.

burun-.jpg

       Muayene sonrasında  hangi değişikliklerin yapılması gerektiğini, cilt kalınlığı veya burnun ucundaki kıkırdak dayanıklılığı gibi fiziksel özelliklerin sonuçları nasıl etkileyebileceğini belirlemek mümkün olur. Solunum yolunda mevcut olan patolojilerin hangilerinin yapılacak olan işlemle düzeltilebileceğinin bilgisini size verecektir. Sonrasında hastanın fotoğrafları çekilir ve cerrah öncesinde bu fotoğraflar üzerinde çalışır. Ayrıca hekim bu fotoğrafları öncesi ve sonrası için değerlendirmeler esnasında, ameliyat sırasında referans ile uzun vadeli incelemeler için kullanacaktır. 

    Hastanın yüzünün estetik ölçümleri değerlendirildiğinde orantısız olan çene gibi yüzün diğer kısımları  hastayla tartışılır ve ihtiyaç halinde aynı seansta ek ameliyatlar planlanır. Hasta diğer kısımlar için düzeltme talep etmez ise hastaya burun görünümü için yüzün ne kadar önemli olduğu belirtilir beklentileri bu yönde değiştirilir. Ameliyattan 1 gün sonra hastaneden çıkmak mümkündür. Taburculuk sonrasında  eve dönmek üzere yardımcı olacak bir kişi bulunması önemlidir. Anesteziden sonraki ilk günlerde hafıza kaybı, yavaş tepki süresi ve karar verme güçlüğü görülebilir. Bu nedenle, hastanın taburculuk sonrası istirahatinin ilk iki gecesi hastaya yardımcı olacak birinin olması gereklidir.

maxresdefault.jpg

        Burun Estetiği Öncesi Hazırlıklar

 

       Ameliyattan iki hafta öncesinde özellikle kanı sulandırıcı ilaçlardan kaçınmak gereklidir. Sadece hekiminiz tarafından onaylanan veya reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır. Lakin sürekli kullanmanız gereken ilaçlar varsa ameliyatı yapacak olan hekiminizle bunları paylaşmanız gereklidir. Ayrıca bitkisel ilaçlardan, doğal ilaçlardan ve takviye ürünlerinden de kaçınılmalıdır. Sigara içmeyi bırakmak ya da ara vermek gereklidir. Sigara içmek ameliyat sonrası iyileşme sürecini yavaşlatır ve enfeksiyon kapma olasılığını arttırır.

        Burun Ameliyatı Sırasında Olanlar

 

       Burun estetiği ameliyatının düzenli bir algoritması yoktur. Yapılacak olan işlemler kişiye özel olup sıralaması hekim tarafından belirlenir. Ameliyatta yapılacak olan işlemlere bağlı olarak cerrah ve anestezi hekimi görüştükten sonra hangi tip anestezi uygulanmasına anestezi hekimi karar verir. Sedasyonlu lokal anestezi genellikle ayakta tedavi sürecinde kullanılır. Etkisi vücudun belirli bir bölgesi ile sınırlıdır. Sağlık ekibi burun dokularına ağrı kesici bir ilaç enjekte eder ve intravenöz bir hattan damara enjekte edilen ilaçlarla yatıştırır. Bu kişiyi uyutmaz ama uykulu bir hale sokar. Genel anestezi sırasında ise ilaç, yani anestezik, solunum yoluyla veya  göğüsteki bir damara yerleştirilen intravenöz hattı yoluyla alınır. Genel anestezi tüm vücudu etkiler ve ameliyat sırasında bireyin bilinçsiz kalmasını sağlar. Genel anestezi için ayrıca bir solunum tüpü de gerekir. Rinoplasti sırasında cerrahi müdahale burnun içinde(kapalı teknik) veya burnun hemen altındaki burun delikleri arasında açılan küçük bir dış kesikten (açık teknik) girilerek yapılır. Açık teknikte ve gereklilik halinde burun deliklerine yapılan işlemlerde minik kalıcı izler kalır. Burun kemikleri veya kıkırdağının formu burun dokusundan ne kadar çıkarılması veya nasıl eklentiler yapılması gerektiğiyle, burun yapısı ve mevcut materyale bağlı olarak cerrah tarafından çeşitli şekillerde değiştirebilir. Eğer burnun iki deliği arasındaki duvar, yani septum eğrilmiş ya da bükülmüş ise, solunumun düzeltilmesi için burası cerrah tarafından düzeltilebilir. Küçük değişiklikler için cerrah burnun daha derin noktalarından veya kulaktan alınan kıkırdağı kullanabilir. Daha büyük değişiklikler implantlar, kaburga veya vücudunuzun diğer bölgelerindeki kıkırdağı kullanabilir. Bu değişikliklerin tamamlanmasıyla cerrah burun derisini ve dokusunu geri yerleştirerek açılan kesiklere sütür yardımıyla dikerek kapatır. Ameliyattan sonrasında uyanma döneminde sağlık personeli tarafından hasta izlenir.

        Burun Ameliyatı Sonrası

 

        Kanama olmaması amacıyla burun içine koyulan tamponlar bir ile yedi gün arasında burun içinde tutulur sonrasında hekiminiz uygun gördüğü zaman burun tamponlarınızı çıkarır. Hekiminiz ameliyat sırasında burna destek olmak için yapmış olduğu atelleri ortalama10 gün içerisinde çıkarır ihtiyaç halinde ikinci bir atel yapabilir. Burun estetiği ameliyatı sonrasında kanamayı ve şişmeyi azaltmak için başın göğüsten daha yüksek olduğu bir pozisyonda ve yatarak dinlenmek gerekir. Burundan nefes almak şişlik nedeniyle veya ameliyat sırasında yerleştirilen tamponların deliği tıkaması nedeniyle  zorlaşabilir. Operasyonu takip eden ilk günlerde  hafif bir kanamanın yanı sıra mukus ile birikmiş kanın akmaya devam etmesi yaygındır. Bu drenajı emmek için burun altına emici görev görmesi için küçük bir gazlı bez parçası bantla tutturulabilir. Kanama ve şişme olasılığını asgari seviyeye indirmek için hekiminiz sizden çeşitli önlemler alınmasını isteyecektir. Bunlar arasında koşu gibi yorucu sportif faaliyetlerden kaçınmak, burunda bandaj varken banyo yapmamak saçlar geriye alınarak bir yardımcı tarafından yıkanması, burun sümkürmekten kaçınmak, burnu korumak için kabızlıktan korunmak, aşırı mimik hareketi yapmamak, dişleri fırçalarken üst dudağa mümkün olduğunca hassas davranmak ve gömlek gibi önden açılan kıyafetleri giymek olacaktır.

      Ameliyattan sonra en az sekiz hafta boyunca gözlük veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Burun iyileşene kadar gözlükleri alına bantlamak mümkündür. Yara iyileşmesi tamamlandıktan sonra burun üzerine 30 faktörlü güneş koruyucu kullanılmalıdır. Operasyon sonrasında iki ila üç hafta boyunca göz kapaklarında geçici bir şişme veya siyah-mavi-yeşil renk değişikliği oluşabilir. Burun şişmesinin inmesi daha da uzun sürebilir. Ödemlerin tamamının  geçmesi için yaklaşık 1 yıl süre geçmelidir. Beslenme sırasında tuzu az tüketmek şişliğin daha hızlı inmesine yardımcı olacaktır. Ameliyattan sonra hekiminiz önermediği sürece buruna buz veya buz torbası gibi nesneler konulmamalıdır. Ameliyat sonrası için işyerinden, okuldan ya da benzeri yükümlülüklerden bir hafta izin almak en doğrusu olacaktır.

         Burun Estetiği Sonuçları

 

   Rinoplasti ameliyatı ile hastanın hayalindeki burun görüşüne ulaşmak gerekmektedir. Soyut bir düşünce hedef olduğu için rinoplasti zor bir ameliyattır. İşlem yapılan burun yüzün ortasında olup üç boyutlu ve karmaşık bir şekildir. Yapılan değişiklikler minikte olsa burnun görünümü ve işleyişinde büyük bir fark yaratabilir. Bu değişiklikler küçük olduğu için hata payı da yüksektir. Unutulmamalıdır ki, vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi burun da hayat boyunca değişir. Nihai istenen sonuc sabırlı olmak gerekir. genellikle bir yıl içerisinde şişliğin büyük bir kısmı kaybolacak, kemik kaynaması tamamlanmış olacaktır.  ikinci bir operasyonun gerekli olduğu durumlarda en az bir yıl beklemek tavsiye edilir. 

 

         Burun Estetiği Maliyeti Nedir?

       

     Burun estetiği fiyatını en çok etkileyen faktörlerin başında doktorun ne kadar tecrübeli olduğu gelmektedir. Fiyatlandırmayı belirleyen birçok faktör vardır. Hastane seçimi, kullanılan malzeme ve ekip giderleri gibi kalemleri de içermektedir.

WhatsApp Image 2021-10-14 at 22.12.43.jpeg
bottom of page